Fogy a pénze a magyarnak, nem jönnek a turisták a megyébe

Megosztás

Egyre nehezebb gazdasági helyzetben az ország, így egyáltalán nem csoda, hogy számottevő visszaesés mutatkozik a turizmus tekintetében a Jászkunságban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) „Fókuszban a vármegyék” összeállításából egy 1,3%-os emelkedés látható az itt töltött vendégéjszakák számában, de a területi eloszlás már jócskán árnyalja a képet.

Budapest, Fejér és Békés megyén kívül mindenhol csökkenő tendenciák figyelhetőek meg, Jász-Nagykun-Szolnok megyében a félévi összegzés tekintetében a vendégéjszakában mért forgalom 4,8%-al alacsonyabb 2022 első félévétől.

Megkülönböztethetünk kereskedelmi szálláshelyeket, valamint magán- és egyéb fogadókat, de a visszafogottabb turisztikai érdeklődés mindenhol érezhető az egy évvel korábbi adatokhoz képest. A KSH adatai szerint a kereskedelmi szálláshelyek 190 ezer, az összes többi 86 ezer éjszakával számolhat, ami 6,5 és 0,9%-os csökkenés szintén a tavalyi információkhoz képest.

Érdekesség, hogy a kunszentmártoni járás fogadta a turisták harmadát, ebből jön le a már említett, 1,3%-os növekedés, amivel kiemelkedik a megyében, a sorban utána következő karcagi és tiszafüredi járás sem tudott pozitív mutatókkal zárni.

Látható, hogy a Jász-Nagykun-Szolnok megyei jelenség az országos tendencia része. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma országosan 8,4%-kal csökkent, ami nem meglepő annak fényében, hogy egy magyar családnak az addig megfizethetőnek gondolt balatoni, néhány napos nyaralás is számottevően többe került idén.

Feltűnő, hogy a belföldi vendégekkel ellentétben a külföldiek többet töltöttek hazánkban és a megyében, a vendégéjszakáik száma 19%-os növekedést mutat, legtöbben Lengyelországból és Németországból érkeztek. Úgy tűnik, számukra még megfizethető a balatoni lángos…

Kép: wellnessakcio.hu

Kapcsolódó cikkek